top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıKardelen

Korona Virsü ile Mücadelede 10 Adım

Güncelleme tarihi: 24 Mar 2020




1. Sakin Kalın


Hayatımız boyunca pek çok kez, hem ulusal hem de küresel ölçüde krizlerle mücadele etmemiz gerekebiliyor. Bunu her kuşak farklı ölçülerde yaşıyor ve çoğu da kontrolümüzün dışında gelişiyor.


Krizleri kontrol edemiyoruz belki, ama durum karşısındaki tutumumuz tümüyle bize ait.


Zor durumlarda sakin kalmak durumu ciddiye almamak ile eş değer değil asla. Sakinlik, kriz karşısında mantıklı ve olumlu hareket edebilmek, gerekli önlemleri zarafet ile alabilmek anlamına geliyor.

Sakin Kalın

Bu sebep ile derin bir nefes alın, televizyon ve sosyal medyanın yarattığı panik halini reddedin. İnsanlık olarak çok daha kötü durumları atlattığımızı hatırlayın ve moralinizi yükselterek bağışıklık sisteminize destek olun.


Her korku ile başa çıkmanın ilk yolu, konu ile ilgili olabildiğince bilgi edinmektir.

Örneğin arılardan korkuyorsanız, bu fobi ile başa çıkmaya arılar konusunda her türlü bilgiyi edinmekle başlayabilirsiniz.

Durum ne kadar kötü olursa olsun, doğru bilgi en etkili silahtır. Bu da bizi 2. adıma getiriyor: Doğru Bilgiye Ulaşmak.



2. Doğru Bilgiye Ulaşın


Kriz durumlarının çok ilgi çekmesi, internette, sosyal medyada ve hatta televizyonlarda doğru ve yanlış pek çok bilginin de paylaşılması ile sonuçlanıyor. Durum abartılarak panik haline sebebiyet veriliyor.


Bu nedenledir ki belki de en önemli adım doğru bilgiye ulaşmak.


Doğru bilgiyi çok uzaklarda aramanıza gerek yok. Yeni Korona Virüsü (ve yol açtığı hastalık Covid 19) ile ilgili en doğru ve en güncel bilgiyi Sağlık Bakanlığı ve W.H.O. (Dünya Sağlık Örgütü) sitelerinde bulabilirsiniz.


Bu sitelerde abartısız ama net olarak son durumu öğrenebilirsiniz.


Sağlık Bakanlığının 14 Maddede Korona Virüsü ile Mücadele bilgilendirmesi herkesin mutlaka bilmesi gereken maddeleri içeriyor.




Tek tuşla herkesin fikrini alabildiğimiz bu çağda, aldığımız bilginin doğru kanallardan geldiğine emin olmak aslında bizim sorumluluğumuz.



3. Su ve Sabun en iyi dostun


Virüsler teknik olarak canlı sayılmıyor, bu sebep ile virüsü öldürmek dediğimiz şey aslında yapısını bozarak etkisiz hale getirmek anlamına geliyor.


Çoğu virüsün genel yapısı 3 adet yapı taşına sahip olmaları; Ribonükleik Asit (RNA ), protein ve lipitler.

Virüste en zayıf bağ iki tabakalı lipitler (yağ). Sabun yağ zarlarını çözerek virüsün yapısının dağılmasını sağlıyor.


Corona'nın ezeli düşmanı

Virütik dezenfektanların çoğu %60-%80 alkol bazlı karışımlardır. Bunların amacı da sabun gibi lipit bağlarını çözmektir, fakat bu konuda sabun kadar etkili değiller. Bu sebep ile dezenfektanlar sadece su ve sabuna ulaşamdığınızda kullanılmalıdır.


Corona virüsünün çok bulaşıcı olması belki de onun en tehlikeli özelliği. Fakat bu virüs aynı zamanda hijyene karşı çok dayanıksız ve bu da bizim en önemli silahımız oluyor.



4. Uzaktan Sosyalleşme


İyi hijyenden sonraki en önemli adım ise mümkün olduğunca sokağa çıkmamak.


Corona Virüs'ün kuluçka dönemi sadece 14 gün. Yani herkes 3 hafta kadar hiç evinden çıkmasa salgının yayılmasının önleneceği tahmin ediliyor.



İşte bu sebeple insanların evde kalıp, sosyalleşmeyi uzaktan yapmaları çok önemli. Elbetteki bazen evden çıkmamız mecbur oluyor. Fakat unutmayalım ki ne kadar az dışarı çıkarsak, salgının sonlanmasına o kadar yardımcı olmuş oluruz.



5. Temiz Hava, Temiz Ortam


Kendimizi eve kapatmamız, temiz hava almayacağımız anlamına gelmiyor tabi ki.


Evi havalandırmak zaten hepimizin alışkanlıkları arasında. Şimdi bütün aile sürekli evde olduğu için daha sık yapmamız gerekebilir.



Baharın gelmesi zaten pencerelerin çoğunlukla açık olacağı anlamına geliyor. Ve belki de en güzeli araba seslerinin eksikliğinde evimizde çayımızı yudumlarken kuş seslerini dinleyebilecek olmamız.


Ev temizliği ise evin kalabalık olması sebebiyle daha zor gelebilir. Fakat unutmayın ki evdeki akrabalarımız ve çocuklarımız kolaylıkla sıkılabiliyor. Bu sebeple herkese küçük de olsun bir görev vererek hem ev temizliğini kolaylaştırabilir hem de günün daha hızlı geçmesini sağlayabilirsiniz.



6. Seyahatten Sonra 14 Gün Evde Tatil


4. madde de bahsettiğimiz gibi, Corona Virüs'ün kuluçka dönemi 14 gün. Bu sebep ile seyehat eden herkesin mutlaka 2 hafta evde kalması gerekiyor.



Hasta hissetmeyebilirsiniz, bünyesi güçlü pek çok insan virüsü çok küçük semptomlar ile atlatabiliyor. Fakat sokağa çıkarak riske attığımız diğer insanlar o kadar şanslı olmayabilir.


Unutmayalım ki bu salgının sonlanması toplumdaki herkesin payına düşeni yapması ile mümkün sadece.



7. Risk Gruplarına Dikkat


Şu ana kadar yaşananlar belli grupların daha fazla risk altında olduğunu gösteriyor.


Özellikle de,

  • 65 yaş üzeri insanlar

  • Yüksek tansyonu olanlar,

  • Diyabet hastası olanlar,

  • Astımı olanlar,

  • Diğer kronik hastalıkları onlanlar,

virüsden çok daha kötü bir şekilde etkileniyor.


Bu sebep ile Sağlık Bakanlığı 65 yaş üzeri vatandaşların dışarı çıkmalarını kısıtlarken, kronik hastaların da aynı kuralı takip etmesi gerektiğini hatırlattı.


Yakını olmayan 65 yaş üzeri vatandaşlar için 112, 155 ve 156 ihtiyaç karşılama hizmeti sunuyor. Böylece evden çıkma mecburiyeti de ortadan kalmış oluyor.


65 yaşın altındaysanız belki de yapabileceğiniz en iyi şey, 65 yaş üzeri akraba ve komşularımızın ihtiyaçlarına yardımcı olmak. Bunu yaparken mümkün olan en uzak mesafeden ve hijyen kurallarına uyarak yapmamız ise hayati önem taşıyor.



8. Alo 184


Sağlık Bakanlığı İletişim Hattı’nın (SABİM) “ALO 184 Korona Danışma Hattı” olarak hizmet vermeye başladı. Semptomlarınız veya diğer sorularınız ile ilgili buradan bilgi alabileceğinizi unutmayın.



9. Bol Sıvı, Taze Gıda, Güçlü Bağışıklık


Evde kalma mecburiyeti sağlıksız bir yaşam biçimine dönüşmesin diye hem yediğimize hem de sporumuz dikkat etmemiz gerek.


Günlük hareketimizde ciddi bir yavaşlama olduğu gibi, sıkıntıdan yemek yaptığımız da çok oluyor. Bunun için hem sebze yemeklerine ağırlık verebilir, hem de porsyonlarınızı küçültebilirsiniz. Bol sıvı tüketimi ise kan dolaşımına yardımcı olacaktır.


Evde kalmanın bahane olmadığını düşünen pek çok spor sever YouTube kanallarında evde yapılabilecek günlük spor videoları yayımladı. Bunları deneyerek ailece spor yapmanın aslında çok da keyifli olduğunu göreceksiniz.



10. Gün Sonunda Moralinizi Yükseltin


Kendinizi ve evinizi bol bol dezenfekte ediyorsunuz. Mümkün olduğunca evden çıkmıyorsunuz. Konu ile ilgli en güncel bilgileri de takip ediyorsunuz.


Peki ya şimdi?



Ne kadar endişelenmediğimizi söylesek de aslında durumun stresi hepimizi yoruyor. Belki de işe gittiğimiz zamandan çok daha fazla yoruluyoruz. Bunun bilincinde omak önemli.


Günün sonunda kendinizle gurur duymanız gerektiğini hatırlayın. Sonuçta hepimiz tarih yazıyoruz bu günlerde.


Televizyonu ve interneti kapatıp sisteminizi rahatlatacak ve uykuya hazırlayacak bir şey yapın.


Bu günlük tutmak, çocukları yatırdıktan sonra eşinizle son bir çay keyfi yapmak veya bir hobi ile uğraşmak olabilir.


Önemli olan yatmadan önce kendinizi olumlu bir psikolojinin içine sokmak. Unutmayın ki iyi bir uyku bağışıklık sistemi için çok önemli.


28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page